Home REVISTA COLOSSEO

COLOSSEO

nga admin

Të gjithë duan të shohin Koloseun (Colosseo) dhe nuk zhgënjehen, veçanërisht nëse vizita shoqërohet me rrëfimet për gladiatorët e blinduar dhe luanët e uritur. Më shumë se çdo monument tjetër, ky amfiteatër ikonik simbolizon fuqinë dhe dramën e Romës së lashtë që ende sot është ka pamje elektrizuese. Inaguruar në vitin 80 të erës sonë, Koloseu me 50 000 vende, që njihet gjithashtu si Amfiteatri Flavian, ka mbijetuar me një formë jashtëzakonisht të mirë. Dhe nuk ka nevojë për imagjinatë të madhe për ta fotografuar atë në madhështinë e tij, me shkallat e tij plot me spektatorë të tërbuar, ndërsa gladiatorët e blinduar futen në arenën më poshtë.

Pas 2000 vjetësh, ky mbetet atraksioni kryesor turistik i Italisë, duke tërhequr më shumë se shtatë milionë vizitorë në vit. Për të shmangur turmat, duhet ta vizitoni herët në mëngjes, ose pasdite vonë. Merrni parasysh prenotimin e biletave në internet dhe sigurohuni që të futeni në vijën e duhur të hyrjes – më e shpejta është për ata që kanë bileta ose bileta të prenotuara. 

Adresa:

 Piazza del Colosseo, 1 00184 Rome RM, Itali

Orari:

i hapur çdo ditë, nga e hëna në të diele, nga ora 09.30-19.00.  Hyrja e fundit në ora 18.00, një orë para mbylljes.

Bileta:

E plotë 16 € , e reduktuar 2 €, e vlefshme për 24 orë, përfshin edhe ekspozitat. Biletë e plotë 22 € e reduktuar 2€ .

Perandori Vespasian fillimisht porositi amfiteatrin në vitin 72 të e.s. në territorin e kompleksit të madh Domus Aurea të Neronit. Por ai nuk jetoi për ta parë atë të përfunduar dhe kompleksi u përfundua nga djali i tij dhe pasuesi Titus (r. 79–81) një vit pas vdekjes së tij. Për të shënuar inaugurimin e tij, Titus mbajti disa lojëra që zgjatën 100 ditë e netë, gjatë të cilave u therën rreth 5000 kafshë. Trajan (98–117) më vonë e vazhdoi këtë traditë, duke organizuar një maratonë vrasëse 117-ditore, që përfshinte 9000 gladiatorë dhe 10.000 kafshë.

Arena u quajt fillimisht “Anfiteatro Flavio” sipas familjes Vespasian (Flavian), dhe megjithëse ishte arena më e frikshme e Romës, nuk ishte më e madhja – Circo Massimo mund të mbante deri në 250 000 njerëz. Emri “Colosseo”, kur u prezantua në kohët mesjetare, nuk ishte një referencë për madhësinë e tij, por për Colosso di Nerone, një statujë gjigante e Neronit që qëndronte aty pranë.

Koloseumi ka lartësi 48 metra, gjatësi 189 metra dhe gjerësi 156 metra dhe shtrihet në 6 hektarë. Muri i tij i jashtëm arrin gjatësi 545 metra dhe vlerësohet të ketë mbi 100 000 metra kub gur kristalorë së bashku me 300 ton çelik. Sidoqoftë, ka pësuar dëmtime të shumta gjatë shekujve, kështu që ka mbetur pjesa veriore ka mbetur akoma në këmbë.
Dyqind e dyzetë shtylla zbukuruese ishin të vendosura në majë të hatullave. Roli i tyre ishte mirmbajtja e strehës njohur si velarium, e cila mbronte spektatorët nga dielli dhe shiu.
80 harqet hyrëse, të njohura si “vomitoria”, u lejonin spektatorëve të hynin dhe të uleshin brenda pak minutash.
Brendësia e Koloseut ndahet në tre pjesë: arena, shpella dhe podiumi. Arena kishte një dysheme druri të mbuluar me rërë – “harena” në latinisht, prej nga ku vjen fjala “arenë” – kjo pjesë shërbente për të parandaluar rrëshqitjen e luftëtarëve dhe për të thithur gjakun e derdhur. Trapdoors – që shkon poshtë në dhomat nëntokësore si dhe hipogjumi – vendkalimet nën dyshemenë e arenës.
Kafshët nëpër kafaze dhe grupet e gladiatorëve për betejat e ndryshme, ngriheshin në arenë nga 80 ashensor, të cilët operonin me çikrik.
Cavea – vendi i spektatorëve, ndahej në tre nivele: magjistratët dhe zyrtarët e lartë uleshin në nivelin më të ulët, qytetarët e pasur në mes dhe plebs në nivelin më të lartë. Gratë (përveç Virgjëreshave Vestal) uleshin në majën e sektorëve më të lirë. Podiumi, një tarracë e gjerë, ishte i rezervuar për perandorët, senatorët dhe VIP -at.

Me rënien e Perandorisë Romake në shekullin e 5 -të, Koloseu u braktis. Në Mesjetë u bë një fortesë e pushtuar nga familja e fuqishme Frangipani. Më vonë, travertina e saj e çmuar u plaçkit dhe mermeri i zhveshur prej tij u përdor për të dekoruar ndërtesa të shquara si Palazzo Venezia, Palazzo Barberini dhe Palazzo Cancelleria.
Kohët e fundit, ndotja dhe dridhjet e shkaktuara nga trafiku dhe metrotë e kanë dëmtuar mjaft. Për të ndihmuar në mirëmbajtjen e tij në vitet 2014-2016 u bë një pastrim i madh, i pari në historinë e tij 2000-vjeçare, si pjesë e një projekti restaurimi të vazhdueshëm prej 25 milionë eurosh.

Biletat e përgjithshme të hyrjes mund të blihen në internet për 16 €, plus një tarifë rezervimi prej 2 €. E vlefshme për 24 orë, çdo biletë lejon një hyrje në Koloseum dhe një hyrje në zonën e Forum-Palatine.
Nëse nuk doni të blini një biletë në internet dhe rradhët janë të gjata, mund ta merrni biletën tuaj në Palatino.
Tre katet e para (të njohura kolektivisht si “Terrazzo Belvedere”) dhe hypogeum janë të arritshme vetëm për grupet me guidë. Këto kërkojnë prenotim paraprak dhe kërkohet një pagesë shtesë mbi biletën normale të Koloseut. Një tur me guidë në zonën kryesore të Koloseut mund të rezervohet gjithashtu për një tarifë shtesë.
Biletat bazë për hyrjen, me çmim të plotë, mund të printohen paraprakisht; të tjerat (të reduktuar/falas/grupe) duhet të merren në vend. Printojeni biletën tuaj dhe ruajeni njëkohësisht në smartphone.
Koloseu është i hapur nga ora 09:30 deri në 19:00, nga e hëna në të dielën.
Vizitorët kontrollohen në pikat e kontrollit të sigurisë. Ambalazhet prej qelqi, pijet alkoolike, çantat e shpinës, çantat e mëdha dhe bagazhet janë të ndaluara. Çantat e mesme dhe të vogla kontrollohen.

Adresa:

Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Itali

Ky artikull, duke përfshirë tekstin dhe fotot janë pronë intelektuale e TRAVELBAR. Artikulli gëzon të drejtën e copyright dhe ndalohet çdo kopjim ose riprodhim i tërësishëm apo i pjesshëm.

Shkruani një koment

Mund t'ju pëlqejnë edhe: