LAGJET E ROMËS

nga admin

Roma përbëhet nga gjithsej 17 lagje. Lagjet kryesore për vizitën tuaj në qytet janë janë si më poshtë:

Trastevere

Është një zonë boheme. Në të shquhet Piazza di Santa Maria. Rrugët e saj të ngushta dhe me kalldrëm i japin asaj një bukuri të veçantë. Restorantet më të mira në qytet janë të vendosura atje. Në këtë lagje jetojnë shumë të huaj.

Parone

Qendra e saj është Piazza Navona. Këtu ndodhet “Campo di Fiori, në të cilën çdo mëngjes, nga e hëna në të shtunë, ka një treg.
Ky shesh është quajtur kështu sepse në vendin e saj ndodhej një livadh lulesh. Ajo u ndërtua sepse duhej të bëhej një vend kalimi për njerëz të shquar dhe të fuqishëm, pasi afër saj u ndërtuan ndërtesa të rëndësishme.

Geto hebraike

Këtu jeton komuniteti hebraik më i vjetri në botë, jashtë Izraelit. Dikur, hebrenjtë ishin të izoluar në këtë lagje, gjë që çoi në grumbullimin e shtëpive të tyre. Këtu ndodhet teatri romak i Marcellusit. Në kufi me të ndodhet Plaza Largo di Torre Argjentinë, vendi ku u vra Jul Çazari në vitin 44 para Krishtit. Gjithashtu, në këtë shesh gjejmë eshtrat e Teatrit të Pompeit si dhe katër tempujve Romakë Republikanë.

Palatino

Palatino është një nga shtatë kodrat e Romës dhe një nga pjesët më të vjetra të qytetit. Sipas legjendës, këtu është shpella e ujkut që thithi Romulin dhe Remusin. Ruhen disa shtëpi të klasës së lartë të Perandorisë Romake, siç është ajo e Oktavio Augus.
Vendi është tani një muze i madh në ajër të hapur dhe mund të vizitohet gjatë ditës. Hyrja ndodhet në via di San Gregorio , ose mund të ngjiteni në Palatine duke hyrë në Forumin Romak dhe më pas duke u ngjitur në Clivus Palatine, në të djathtë të Harkut të Titit.

Monte

Monte është zona e preferuar nga të rinjtë. është një zonë e mbushur me plot me galeri arti dhe punëtori artizanale.
Konsiderohet lagjja e parë nga Roma. Emri i saj është për shkak të faktit se në kohërat antike katër kodra
të ndryshme ishin brenda territorit të saj, të cilat në italisht quhen “monte”.

Ky artikull, duke përfshirë tekstin dhe fotot janë pronë intelektuale e TRAVELBAR. Artikulli gëzon të drejtën e copyright dhe ndalohet çdo kopjim ose riprodhim i tërësishëm apo i pjesshëm.

Shkruani një koment