15 XHAMITE ME ARKITEKTUREN ME IMPRESIONUESE, GUIDA

Rreth një e katërta e popullsisë së botës është muslimane. Me fasadat e mbuluara me mozaikë, mermere të ndritshme, kulla spirale dhe kupola të mëdha, xhamitë janë me ndikim të madh arkitektonik, artistik, emocional dhe fetar për besimtarët.

Brenda me tapete persiane dhe llambadarë madhështorë, ato theksojnë më tej madhështinë.
Nga Timbuktu në Washington DC, këto vende të shenjta ofrojnë një dëshmi të jashtëzakonshme historike, kulturore dhe fetare, duke ilustruar identitetin e botës muslimane.
Duke i respektuar këto imazhe, përgatituni për t’i vizituar atë sa më parë që të jetë e mundur, me rastin e udhëtimit tuaj të ardhshëm.

LEXO EDHE: XHAMITE ME TE BUKURA NE BOTE, CILAT JANE?

1. Xhamia Sultan Ahmet camii - Xhamia Blu

E ndërtuar gjatë shekullit të 17-të, ndërtesa më e fotografuar në Stamboll merr emrin Xhamia Blu nga pllakat blu që zbukurojnë brendësinë e saj.

2. Xhamia Nasir al Molk

Të pazakonta në xhami, dritaret me xham të xhamisë iraniane të Nasir al Molk, në Shiraz, ndriçojnë qilimet e saj persiane me një kaleidoskop të njollave të lehta të dritës.

3. Xhamia Istiqlal

Nga koha e ndërtimit të saj, deri në fund të shekullit të njëzetë, xhamia Istiqlal në Xhakartë konsiderohet të jetë në pararojë për kupolën e minares së saj, e konsideruar “shumë arabe” për popullsinë myslimane lokale. Tradicionalisht, xhamitë Java kanë një kulm me tre shtresa.

4. Xhamia Jama Masjid

Xhamia indiane Jama Masid prezanton nga jashtë nga gur ranor dhe mermer të kuq, që i kushtohet perandorit Moghul, që për një kohë të gjatë ishte ndikuar nga Persia.

5. Xhamia e Madhe Shaikh Zayed

Xhamia e Madhe mbresëlënëse e Abu Dhabit përmban në oborrin e saj dhe në sallën e lutjes deri në 40 mijë besimtarë. Një qilim i madh persian shtrihet nën llambadarët e importuar nga Gjermania, të bëra me shiritia kristali Svarovski.

6. Xhamia Sultan Hassan

Qendra fetare e Kajros për rreth 300 vjet, edhe si shkollë, por edhe si një xhami, sulltani Hassan përfaqëson një arketip për ekspertët që mund të shpjegojnë se ku konsiston filozofia e Islamit.

7. Xhamia Shah

Një nga karakteristikat më të famshme të xhamisë Shah, në Iran, është zgjerimi dhe zhvillimi i saj, që vazhdoi për më shumë se 10 shekuj, duke përfaqësuar pothuajse një mijë vjet të artit islamik.

8. Xhamia Kombëtare e Malajzisë

Çatia e Xhamisë Kombëtare e Malajzisë, e ndërtuar në kryeqytetin Kuala Lampur në shekullin e XX, e merr frymëzimin nga pjesa e brendshme e një adre të hapur.

9. Xhamia e edukimit qytetar

Kjo xhami në Doha është ngritur në pesë shtylla që përfaqësojnë pesë shtyllat e Islamit – shahada (ndërgjegjia), salat (lutja), zakat (mëshira), siyam (dinjiteti) e hajj (haxhi – pelegrinazhi), secila e gdhendur me vargje nga Kurani me kaligrafi elegante.

10. Xhamia Hasani II

Minarja 213 metra e lartë – më e larta në botë – është një ikonë e Casablancas, siç është State Building për New York-un.

11. Xhamia Ibn Tulun

Një nga xhamitë e ruajtura më mirë në Egjipt, ky kompleks madhështor me tulla të kuqe, u ndërtua në vitin 876 nga guvernatori turk i Egjiptit dhe Sirisë.

12. Xhamia Suleymaniyyè

Xhamitë otomane, të tilla si Xhamia Suleymaniyyè , në Stamboll, janë një tjetër tërheqje e madhe turistike në qytet.

13. Qendra Islamike në Washington D.C.

Qendra Islamike e Washingtonit është krijuar për të nderuar përzierjen e stileve dhe ndikimeve kulturore, në veçanti të Egjiptit, Iranit dhe Turqisë.

14. Xhamia Shah Faisal

E krijuar në fund të viteve 1970, xhamia Shah Faisal në Islamabad, është shtëpia e të gjitha riteve të ndryshme muslimane.

15. Xhamia e madhe e Qayrawn

Kjo xhami tuniziane, e vendosur në qytetin e parë islamik të Afrikës së Veriut dhe një nga katër qytetet më të shenjta për myslimanët, është frymëzuar nga arkitektura islame e shtëpisë së Muhammedit në Medinë, që konsiderohet xhamia e parë në botë.

© Ndalohet kopjimi ose riprodhimi i të gjithë materialeve, si tekst apo audio, ose fotove pa lejen e autorëve!

Për fotot ilustruese, ndonjëherë jemi të detyruar të përdorim fotografi nga interneti. Nëse kjo gjë prek interesin e personave të interesuar, na sinjalizoni dhe ne menjëherë do i heqim ato!

Share this:
Tags:

About Travel Bar

WE LIKE TO TRAVEL! WE MAKE IT!

  • Website
  • Instagram
  • Email

Add Comment

three × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.