Wednesday July 17 2019

10 USHQIME STREET FOOD, QE DUHET T’I HANI PATJETER NE PARIS

Dëshironi të dini se çfarë të hani në Paris, duke shpenzuar pak, street food dhe shije tipike? Zbuloni specialitetet për të provuar dhe për të ngrënë mirë dhe të lirë në Paris.

Kuzhina franceze dhe recetat e saj janë të njohura në të gjithë botën. Por ne jemi të prirur për të menduar se të hash në Paris do të thotë të shijosh recetat e rafinuara të gatuara nga kuzhinierë të mëdhenj në restorante luksoze. Gaboheni! Kryeqyteti francez, përveç të qenit përrallor, është një vend i mrekullueshëm për t’u dhënë pas mëkateve të ushqimit.

Lexo edhe: 10 GJERA PER T’U PARE PATJETER NE PARIS

1. Baguette

Absolutisht për të mos u humbur, një domosdoshmëri e vërtetë! Harrojeni ato që keni ngrënë në Itali, Greqi apo gjetkë: bagueta e vërtetë franceze është diçka superfine. Nuk është bukë e thjeshtë, është një institucion!

Lexo edhe: CÔTE D’AZUR: KESHILLA UDHETIMI PER NE RIVIEREN FRANCEZE

Korja e saj e shijshme dhe brendësia e saj e butë do t’ju bëjnë si të babëzitur, veçanërisht nëse sapo është pjekur. Nuk ka rëndësi nëse është e mbushur apo jo, është thjesht një kryevepër! Mbani mend, e vërteta është se gatuhet vetëm me 4 përbërës: ujë, miell, maja birre dhe kripë.

  • Rekomandohet për: drekë, darkë, si snack … sa herë të doni!
  • Kostoja mesatare: € 1.00

Ku të hani:

La Parisienne, 48 rue Madame;

Boulangerie de Lourmel, 121 Avenue Felix Faure;

Le Grenier à Pain, 33 rruga Saint Amand.

2. Croque-Monsieur e Madame

Ju do ta gjeni në kafene dhe bare shumë lehtë. Mos lejoni që të mashtroheni nga pamja e thjeshtë e sanduiçit të mbushur, sepse ai është një shpërthim i vërtetë i mirësisë.

Nuk dihet se pse quhet “Mordi Monsieur”(zotëri), por konsiston në një tost të pjekur në zgarë me proshutë dhe djathë (zakonisht Emmental ose Gruyère). Versioni i saj më i përpunuar përfshin edhe beshamelin.

Ekziston gjithashtu edhe një variant “femëror”, Croque-Madame, me shtimin e një veze të skuqur sipër.

  • Rekomandohet për: drekë, ose si snack
  • Kostoja mesatare: € 4.50

Ku të hani:

Le Marloe, 12 rue du Commandant Rivière;

Sébastien Gaudard, 1 rue des Pyramides;

La Maison du Croque Monsieur, në 37 bulevardin e Montparnasse.

3. Croissant

Mendoni për Francën dhe, pas fjalës baguette, menjëherë mendoni për croissants. Një trajtim i ëmbël i brumit sfoljat me gjalpë, shumë gjalpë. Një gëzim për qiellzën që nuk mund tia heqë vetes kënaqësinë e blerje disa herë në ditë.

Croisssant (fjalë për fjalë “në rritje”) është quajtur kështu për shkak të formës së gjysmëhënës së saj. Sipas disa tregime të vjetra dhe të trashëguara, kjo ëmbëlsirë tipike franceze e mori këtë formë falë një bukëpjekësi, i cili, gjatë natës, dëgjoi zhurmën e turqve që po gërmonin një tunel nëntokësor.

Si një shpërblim për shpëtimin e qytetit, ai mori të drejtën ekskluzive për të prodhuar ëmblësira me formën e gjysmëhënës për të përkujtuar ngjarjen.

  • Rekomandohet për: mengjes
  • Kostoja mesatare:€ 3.00 për një briosh + kafe

Ku të hani:

Eryk Kaiser, 8 rue Monge;

143 RDT, 134 rue de Turenne;

Le Marie, 16 Rue Mouffetard;

4. Pain au chocolat

Do t’ju bëjnë lehtësisht të humbisni mendjen dhe do të doni të hani përsëri e përsëri!

Kjo ëmbëlsirë e mrekullueshme, absolutisht e mrekullueshme, është një lloj croissanti me shumë gjalpë, në formë katrore ose të rrumbullakët, me shumë çokollate. Vetëm duke e menduar, a nuk ju shkon goja lëng?

  • Rekomandohet:mëngjes ose për snack
  • Kostoja mesatare:€ 3.50 + kafe

Ku të hani:

më e mira mund të gjendet në Ble Sucre, 7 rue Antoine Vollon

5. Paris-Brest

Një tjetër krijim i ëmbël dhe i mrekullueshëm i ëmbëlsirave franceze i përbërë nga një brumë me brumë choux (ai që përdorte për të bërë cupcakes) mbushur me krem gjalpi dhe zbukuruar me bajame.

Kjo ëmbëlsirë u krijua nga një pastiçer nga Maisons-Laffitte, Louis Durand, në 1891 për të përkujtuar garën e çiklizmit Paris-Brest-Paris.

Forma e saj rrethore përfaqëson një rrotë.

U bë popullore për çiklistët gjatë garës për shkak se çiklistët mund ta hanin atë rrugëve gjatë garës, ishte praktike, e shijshme dhe të jepte energji. Më vonë ajo u përhap në të gjitha pastiçeritë e Francës.

  • Rekomandohet për:darkë si ëmbëlsirë ose si një snack
  • Kostoja mesatare:€ 4.50 përafërsisht një monoporcion, € 25.00 përafërsisht për 4 persona

Ku të hani:

Më e mira është në Régis Collin, 53 rue Montmartre Paris IIe

6. Macarons

Macarons janë si qershitë: njëra tërheq tjetrën! Dhe pastaj ata janë aq të bukura me ngjyrat e tyre në pastel sa është praktikisht e pamundur t’i rezistoni tundimit për të ngrënë “ende vetëm një” …

Ato janë dy copa brumi që formojnë nga një kupolë, e cila jashtë krijon kore, ndërsa brenda është e mbushur me krem të butë. Ka shumë ngjyra të kombinuara me shije.

  • Rekomandohen për: darke si embelsire ose snack
  • Kostoja mesatare: € 1.50 një copë

Ku të hani:

Ladurée, 21 Rue Bonaparte,

18 Rue Royale, 75 Av.

Des Champs-Élysées;

Pierre Hermé, 72 rue Bonaparte;

Makarona e acidit 72 rue Legendre.

7. Soupe gratinée à l'oignon

Nuk është një supë e thjeshtë me qepë, por shumë më tepër. Është me të vërtetë një pjatë e shijshme e traditës franceze, absolutisht që duhet të gjykohet në versionin e saj parizian au gratin.

Mos u mashtroni nga fjala supë, sepse nuk është një supë e parëndësishme, por një pjatë me origjinë rurale, kaq e shijshme saqë është e pranishme në të gjitha restorantet e stilit të lartë dhe përgatitet nga kuzhinierët e mëdhenj.

Tradita e do që ajo të hahej në agim, pas një natë argëtuese në lokalet pranë Halles. Edhe sot, disa nga këto vende, të hapura gjatë gjithë natës, shërbejnë kësaj supë të shijshme.

  • Rekomandohet për: darkë
  • Kostoja mesatare: € 10

Ku të hani:

Le Durer, 19 rue Yvonne le Tac, Montmartre

8. Crêpes

Një simbol i kuzhinës franceze, e pamundur të mos e duash. Ju mund t’i gjeni ata në dy versione, të ëmbla dhe të kripura dhe janë absolutisht të shijshme.

Ndoshta jo të gjithë e dinë se emri rrjedh nga latinishtja “crispus”, dmth. “mbështjellje” vetëm për shkak se brumi, i mbushur tashmë, duhet të rrotullohet me art rreth vetes.

Në Francë është padyshim një pjatë tradicionale që turistët dhe parizienët duan ta hanë në restorante të veçanta: crêperies. Është e mundur, megjithatë, t’i shijoni ato edhe në kioskat shëtitëse të pranishme në çdo cep të qytetit.

Ka shumë lloje të crêpes, por padyshim më i famshmi është Crêpe Suzette (mbushur me salcë portokalli dhe i përflakur me likerin Grand Marnier).

  • Rekomandohen si: mëngjes ose snack
  • Kostoja mesatare:€ 3.50 / 6.00 në varësi të mbushjes

Ku të hani:

Ty Breiz, në 52 bulevardin Vaugirard në arrondissementin e 15-të.

9. Quiche pariziane

Ka shumë ndryshime të quiches, duke përfshirë Quiche Lorraine e famshme. Versioni parizien përfshin një mbushje me béchamel, proshutë të gatuar dhe gruyère të tymosur, përveç brumit brisée.

Sidoqoftë, përveç versionit të “kryeqytetit”, gëzojuni shijes suaj, duke provuar të gjitha variacionet e mundshme: nuk do të zhgenjeheni!

  • Rekomandohet përantipastë
  • Kostoja mesatare: € 2.50 për fetë, € 1.50 për një tortë monoporcion

Ku të hani:

La Fourmi ailée, 8 rue du Fouarre, Saint Michel

10. Cioccolata pariziane

Mos u habitni kur të gjeni çokollatën në mesin e këtyre 10 gjërave që duhet të provoni në Paris, pasi në Paris kjo “kënaqësi e parëndësishme” është komplet një tjetër gjë.

Chocolatier Mâitre krijojnë vepra të vërteta të artit që janë gjithashtu kryevepra të mirësisë. Pasioni nuk mjafton: përkushtimi, përgatitja dhe talenti gjithashtu janë të nevojshme. Dhe në Paris do të gjeni shumë në këtë fushë.

  • Rekomandohetsi një ëmblësirëa e shijshme
  • Kostoja mesatare: € 4.50 copa

Ku të hani:

Angelina, 226 rue de Rivoli – Palais de Congres de Paris, 2 Place de la Porte Maillot;

Jean Paul Hevin, rue Saint Honoré 231 – Rua Vavin 3 – Avenue de la Motte / Piquet 23bis – Lafayette Gourmet;

Pierre Hermé, rue de Vaugirard 185.

Share this:
Tags:

Add Comment

twelve + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.